Królewskie warzywo

Dla niektórych ziemniak dla innych kartofel. Nie da się przejść obok niego, obojętnie, budzi zachwyt i jest wyzwaniem kulinarnym lub odrazę i nie jest traktowany, jako wartościowy produkt spożywczy.

Do Polski ziemniaki trafiły po zwycięstwie Jana III Sobieskiego pod Wiedniem. Początkowo uprawiane, jako roślina ozdobna w ogrodach królewskich.  Nie znajdowały aprobaty w postaci potraw kulinarnych. Ziemniaki swoje uznanie, jako rośliny uprawianej do spożycia zdobyły za panowania Augusta II.

Obecnie mamy niezliczoną ilość wariacji kulinarnych, w których główną rolę gra ziemniak. Jedną z nich jest kiszka ziemniaczana.

Kiszka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W Polsce charakterystyczna dla kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. W wersji polskiej jest to jelito wieprzowe (patrz w naszej ofercie) wypełnione farszem, na który składają się surowe, starte na tarce obrane ziemniaki, skwarki z boczku i podsmażona posiekana cebula,  upieczone w piecu lub w piekarniku. Kiszka po upieczeniu wyglądem zewnętrznym przypomina rumianą,ciemnobrązową kiełbasę o chrupiącej skórce.

Dla tych, co nie chcą spotykać się oko w oko z ziemniakiem, lub wolą ominąć żmudne ucieranie ziemniaka na tarce, proponujemy gotową przyprawę do kiszki ziemniaczanej (patrz oferta w sklepie stacjonarnym), w skład, której wchodzą między innymi warzywa i płatki ziemniaczane.

Gotowa kiszka ziemniaczana wyglądem przypomina kiełbasę, coś dla tych, którzy odchodzą od jedzenia wyrobów mięsnych, ale z nutka nostalgii wspominają klasyczne pętko świeżej kiełbaski.