Prawie w każdym domostwie ciężko byłoby obyć się bez soli i pieprzu. Nie wiedzieć czemu zatem tę najbardziej popularną parę rozdziela jedynie polska tradycja witania młodych samą solą.
Większość z nas używa pieprzu codziennie nie zdając sobie sprawy z właściwości zawartych w charakternych ziarenkach.
Używać pieprzu warto nie tylko po to by ożywić doznania smakowe, ale także dla zdrowia.
Poprawia trawienie, poprzez zwiększanie wydzielania
soków trawiennych w żołądku, rozgrzewa i działa bakteriobójczo. Piperyna zawarta w pieprzu nadaje ostry smak,
silnie wyczuwalny aromat oraz ma zdolność rozbijania komórek tłuszczowych, co oznacza,
że ułatwia pozbywanie się zbędnych fałdek tłuszczu. Zaburza mechanizm
powstawania nowych komórek tłuszczowych, działa moczopędnie i oczyszcza
organizm z toksyn.
Ciekawą informacją dla tych, którym znakomity humor
nie dopisuje zbyt często jest fakt, że piperyna wykazuje działanie
antydepresyjne poprzez wzrost neurotransmisji serotoniny i dopaminy –
substancji deficytowych u osób cierpiących na depresję.
Pieprz spotykamy w różnych kolorach ze względu na sposób otrzymywania:
- czarny – z owoców niedojrzałych poddanych suszeniu i fermentacji
- biały – łagodniejszy, z wysuszonych wcześniej i pozbawionych czarnej skórki owoców
- zielony – „najmłodszy” powstaje z niedojrzałych, zamarynowanych w occie lub solance, jagód
- czerwony – bardzo dojrzałe owoce pieprzu czarnego o czerwonym zabarwieniu, marynowane natychmiast po zerwaniu w occie lub solance.
Pieprz biały i czarny w ziarnach oraz czarny mielony dla wygodnickich można dostać w naszym sklepie w każdej ilości.
Zbliża się jesień, a co za tym idzie pora przeziębień, dlatego warto też pamiętać, że pieprz ma działanie rozgrzewające i pobudzające krążenie energii w ciele. Świeżo zmielonym pieprzem można na tyle rozgrzać organizm, że rozwijająca się infekcja zostanie zatrzymana. Działa bowiem antywirusowo i wspomaga pracę dróg oddechowych. Zawarta w pieprzu piperyna wzmacnia siłę działania kurkuminy, która znajduje się w kurkumie, dlatego też proponuję zapoznać się z miksturą złożoną z imbiru z kurkumą ( w wersji mielonej w naszym sklepie), pieprzu w ziarnach, (który można znaleźć w naszym sklepie), miodu i soku z cytryny.
Z racji nadchodzących długich i chłodnych wieczorów pikanterii warto dodawać nie tylko na talerzu;)