Święta święta i po świętach jak to się mówi niemalże w każdym polskim domu pod koniec wigilijnej kolacji. Dla jednych zapach cynamonu kojarzy się z atmosferą świąt dla drugich to przytulne wspomnienie intymnej rozmowy w zaciszu domowym.
Cynamon czyli przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca, występujaca w dwóch postaciach : proszku oraz w zwiniętych w rulonik kawałkach potocznie nazywanymi laskami ( obie te formy dostępne w naszym sklepie) .Charakteryzuje się rdzawym kolorem oraz słodkawo-korzennym, lekko piekącym smakiem i silnym aromatem.
Starożytni uważali go za bezcenny skarb, a według pradawnych wierzeń noszenie go przy sobie miało zapewnić pomyślność i zdrowie.
Cynamon znakomicie sprawdza się w kuchni zarówno do dań słodkich jak i pikantnych. Odpowiedni do do potraw z jagnięciny na przykład marokańskiej tangine i irańskiej khorak, niewielkie ilości podbijają aromat baraniny gotowanych ryb a nawet szynki. Dobrze znany do przyprawiania słodkich dań z ryżu, pieczonych owoców , ciast , ciasteczek i popularnego w okresie zimowym grzańca doskonały z goździkami ( również znajdziecie w naszym sklepie).Doskonale smakuje jako posypka do kawy, oraz jako przyprawa do bułeczek z kardamonem (mniam!).

Korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie. Odrobina cynamonu do porannej owsianki dodaje energii i poprawia nastrój. Działa antyseptycznie i grzybobójczo.
Z racji wyjątkowego aromatu olejek cynamonowy używany również do wyboru kadzideł, wosków zapachowych oraz jest popularnym składnikiem kompozycji perfum.
Swoją drogą rok rocznie duch świąt ledwo się pojawia a kiedy już przychodzi jest coraz mniej widoczny . Dlatego nie warto zapominać o czarodziejskich przyprawach których moc może uzdrowić nie tylko ciało ale także duszę.