Jak w miłości czasem słońce czasem deszcz tak tutaj czasem słodkie rozkosze a czasem ostry zryw namiętności. Takie doznania dostarczyć nam może papryka, zalotnica o dwóch twarzach. Papryka roczna i papryka krzewista zwana chilli. Obie charakteryzują owoce typu jagody o różnorodnym kształcie, rozmiarze i barwie. Od małych wydłużonych, stożkowatych papryczek, o ostrym palącym smaku, po duże mięsiste, łagodniejsze w smaku Papryka pochodzi z Ameryki i Południowej oraz tak zwanych Indii Zachodnich, wysp Morza Karaibskiego .Wykorzystuje się zarówno owoce dojrzałe, czerwone, pomarańczowe, żółte lub purpurowe, jak i niedojrzałe-zielone. Dojrzała papryka jest wykorzystywana w różnej postaci jako świeża tak zwana warzywna oraz przyprawowa- suszona, rozdrobniona, sproszkowana słodka i ostra ( znajdziecie w naszym sklepie) lub w płatkach ( również w naszym sklepie).
Papryka znajduje sie w czołówce przyprawowych roślin uprawnych obok pieprzu, imbiru i kurkumy.
Sproszkowana pobudza apetyt i trawienie oraz co może zdziwić niektórych jest niezrównanym zródłem witaminy C. Papryka mielona ma niezliczone zastosowanie w sztuce kulinarnej. Przez Węgrów nazywana „czerwonym złotem”, doprawia tradycyjne leczo, gulasze i inne dania mięsne. Gra jedną z głównych ról w kuchni Meksykańskiej, Hiszpańskiej i Indyjskiej. Nie mniej uwagi zajmuje w rodzimej kuchni dodając „żaru” do bigosu czy kapuśniaka. Papryczka ostra i słodka dobrze odnajduje sie w towarzystwie pomidorów i dań z nich złożonych takich jak zupy, makarony z sosami, same sosy i innego rodzaju fantazyjnych przysmakach.
Z okazji Walentynek życzymy wszystkim miłosnych doznań intensywnych i urozmaiconych jak smaki papryki:)

PS.Informacja której nie mogliśmy sie oprzeć szczególnie przydatna dla kogoś kto zamierza wziąć udział w teleturnieju Milionerzy. Otóż kuchenne urządzenie do pieczenia papryki to CZUSZKOPEK. Ten niecodzienny wynalazek należy do Bułgarów co więcej w końcu 2009 r , został wybrany przez widzów Bułgarskiej Telewizji Narodowej „ Bułgarskim osiągnięciem XX wieku”.