Goździk na ząb

Co ma goździk do pączka? Nic. 

Goździki kojarzą się zwykle z grzanym winem zimowa porą . Można sobie golnąć grzane wino i zagryźć  pączkiem.

Ta popularna i pachnąca przyprawa ma pozytywny wpływ na żołądek-pobudza apetyt i  wydzielanie soków trawiennych. Osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem powinny jak najczęściej dodawać goździki do potraw. Są też naturalnym środkiem łagodzącym ból zęba. Odświeżają oddech i mają odmładzający wpływ na skórę.

Dlatego zamiast gumy do żucia warto pożuć goździka. Na tę niepozorną przyprawę szczególnie warto zwrócić uwagę w okresach chorobotwórczych takich jak teraz kiedy pogoda zmienną jest i szarżują wirusy. 

Goździki wzmacniają układ odpornościowy, pomagając uniknąć infekcji, dlatego wskazane jest picie korzennych naparów. 

Można kupować całe suszone  pąki goździków ( znajdziecie u nas w sklepie)  lub sproszkowane przyprawy ( również zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego). Goździki warto trzymać w szczelnie zamkniętych pudełkach, tak by dłużej utrzymywały aromat.

Ciekawym faktem jest że goździkowe drzewo żyje około 150 lat. Pączki zbiera się ręcznie, jeszcze przed rozkwitem, gdy kwiat jest całkiem zamknięty. Po otwarciu płatków ulatnia się bowiem duża część aromatu. Goździki powinny być błyszczące o czerwonobrązowej części wydłużonej i jaśniejszej części szczytowej (korona). Są szorstkie w dotyku, ale po przełamaniu mają gładkie brzegi. Gdy przyciśnięte paznokciem wydzielają niewielką ilość olejku, oznacza to że są dobrej jakości. 

A jeśli o olejku mowa, goździkowy wpływa poprawę nastroju, wystarczy kilka kropel do aromatycznej kąpieli lub zmysłowego masażu 😉