Liść Laurowy to po angielsku bay leaf prawie jak „Baywatch- Słoneczny patrol”, słoneczne skojarzenie może się przydać, jeśli mamy wsród naszych czytelników lingwistów polujących na nowe słówka.
Liść laurowy zwany też liściem bobkowym to suszony liść rośliny o nazwie wawrzyn szlachetny. W starożytnej Grecji wierzono, że wawrzyn to boskie drzewko Apollina.Szerokiej publiczności słusznie kojarzyć się może z wieńcami laurowymi , symbolem nagrody w równej walce, które ozdabiały głowy zwycięzców na igrzyskach w Grecji i Rzymie.
Listek laurowy występuje w obszarze śródziemnomorskim : Afryka Północna (Ageria, Libia, Tunezja,Maroko), Europa Południowa (Francja, Słowenia, Albania, Chorwacja, Włochy, Grecja) i część Azji Zachodniej ( Cypr, Izrael, Syria, Turcja). W Polsce nie występuje, za to można sobie sprawić niewielkie laurowe drzewko i uprawiać jako roślinę pokojową.
Liście laurowe są najczęściej używane w kuchni jako przyprawa. Dobrą jakość liści poznajemy po jasnozielonym kolorze i bardzo aromatycznym zapachu (takie właśnie liście znajdziecie w naszym sklepie). Polska kuchnia lubi się z listkiem , którym doprawia się bigos, kapuśniak, galarety mięsne, rosół, zupy, pasztety, sosy i pieczenie. Nie mogą sie obejść bez niego marynaty i zalewy do marynowania warzyw.
Ciekawym faktem jest szerokie zastosowanie lecznicze liścia laurowego w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej.Napar z liści laurowych jest stosowany jako środek na stawy, oczyszczanie organizmu z toksyn a nawet wspomaga leczyć cukrzyce. Gotowane liście laurowe czyli wywar stosuje się w łagodzeniu zapalenia oskrzeli i suchego kaszlu. Liście należy położyć na piersiach i przykryć szmatką.
Osoby zmagające się z reumatyzmem i artretyzmem oprócz wywaru z liści laurowych mogą stosować olej i olejek laurowy do wcierania w bolące miejsca, gdyż mają one właściwości rozgrzewające. Olejek jest także używany na problemy z trądzikiem i wypadające włosy.

Przepis na napar z liści laurowych
Aby przygotować napar z liści laurowych, należy włożyć 5 gramów liści laurowych, najlepiej pokruszonych, do szklanki i zalać je wrzącą wodą. Herbata z liści laurowych jest gotowa do picia lub stosowania zewnętrznego po przestudzeniu.
Przepis na wywar z liści laurowych
Włóż 5 gramów liści laurowych do garnuszka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez ok. 5 minut. Gotowy wywar należy wlać do termosu i odstawić na 5 godzin, żeby się odstał. Na koniec płyn należy przecedzić.
UWAGA: Przy poważnych schorzeniach oraz w czasie przyjmowania leków zalecamy praktyki leczenia domowego zawsze konsultować z lekarzem!