Zdaje się że nie ma na polskiej ziemi osoby która nie zna smaku soli. Solą ziemi nazywa się młodych ludzi którzy maja użyźniać naród polski niczym hipopotam, który nieustannie użyźnia wodę swoimi odchodami i przyczynia sie do rozwoju bujnego planktonu.
Zgodnie z tradycja na prawilnym polskim weselu matka panny młodej wita świeżo upieczonych małżonków chlebem i solą. Chleb rozumiany jako podstawa pożywienia, a sól to składnik używany do konserwacji jedzenia, który ma zapewnić trwałość miłości.

W każdym porządnym i nieporządnym domu znajdzie sie maleńka solniczka.
Mimo że zdania dotyczące wpływu na zdrowie są podzielone, jest pewne póki co nie możemy się bez niej obejść.Mowa o soli nazywanej potocznie kuchenną lub stołową. Jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu. Najczęściej stosowana jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant. Podczas gotowania zapobiega utracie soli mineralnych warzywa. Sprzedawana zwykle w formie oczyszczonej soli warzonej ( znajdziecie w naszym sklepie) oraz nieoczyszczonej soli kamiennej ( również znajdziecie w naszym sklepie).
Do konserwacji mięs i kiełbas surowych na małą i dużą skalę używana jest sól peklowa ( znajdziecie w naszym sklepie). Sól peklowa to mieszanka soli warzonej z pewną ilością substancji konserwującej. Bez jej dodatku mięso szybko uległoby zepsuciu. Sól peklowa sprawia że mięso przybiera kolor różowy lub ciemnoróżowy.
Ciekawym jest, że dodawanie soli stało sie popularne w towarzystwie słodyczy, do przełamania słodkiego smaku słoną nutą. Możemy spotkać czekoladę z solą himalajską oraz króla smaków w lodziarniach – słony karmel. Sól od wieków używana jest w piekarnictwie azowego wyrobu.
Oczywiście we wszystkim dobrze zachować umiar i nie należy szarżować z używaniem soli. Światowa Organizacja Zdrowia dla zdrowej osoby dorosłej zaleca maksymalny dodatek soli do pokarmów na poziome nie wyższym niż 6 g/ doba odpowiada to 1 łyżeczce stołowej.
Triki przy użyciu soli:
1.Dzięki soli można sprawdzić swieżość jajek. Wystarczy rozpuścić jej dwie łyżeczki w szklance wody, a następnie umieścić w roztworze jajko. Świeże zatonie, starsze będzie unosić się na powierzchni.
2 By jajka łatwiej sie obierały i nie pękały podczas gotowania, dodaj 2 łyżeczki soli.
3. Roztwór soli ułatwi ostrzenie noży. Wystarczy włożyć noże na pół godziny do słabego roztworu soli, a o wiele łatwiej da się je naostrzyć.
4. Sól jest bardzo dobrym pochłaniaczem wilgoci.
5. Przypalone żelazko można wyczyścić, prasując na gazecie grubą warstwę soli.
6. Termofor dłużej utrzyma ciepło, jeśli do środka wsypiesz trochę soli.
7. Firanki będą ładnie błyszczały, jeśli po praniu zanurzysz je na kilka minut w osolonej wodzie.
8. Jeśli twoje ręce brzydko pachną, np. chemicznymi środkami czystości, których używałeś bez rękawiczek, pocieraj dłonie solą gruboziarnistą, która wyciągnie nieprzyjemny zapach.
9. Sól usuwa brzydkie zapachy z patelni, garnków i talerzy.
10. Sól odświeża tkaniny. Dywan wyczyścisz, posypując go na noc warstwą soli. Rano wystarczy sól zmieść miotełką, a potem dokładnie odkurzyć dywan. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu.
Najważniejsze żeby nie być solą w czyimś oku:)